Sorularla Erasmus

SORULARLA ERASMUS+

1. Erasmus+ Programı çerçevesinde yurtdışında ne kadar kalabilirim?

Erasmus programında öğrenci değişim süresi 3 ile 12 ay arasında değişmektedir.

2. Erasmus+ öğrencisi olmak için nasıl başvurabilirim?

Her yıl Güz ve Bahar dönemlerinde olmak üzere iki kez ilan verilir. Ofisimizin internet sayfasından yayınlanan bu ilanlar bölüm panolarında da asılır. İlanı görünce başvurunuzu ilanda belirtilen esaslara göre yapabilirsiniz.

3. Önlisans öğrencileri Erasmus+ öğrenci değişim programından yararlanabilir mi?

Evet. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler Erasmus+ öğrenci değişim programından yararlanabilir.

4. Avrupa’daki istediğim herhangi bir üniversiteye Erasmus+ öğrencisi olarak gidebilir miyim?

Hayır, Bölümünüz /Yüksek Okulunuz /Enstitünüzün sizin devam ettiğiniz programla ilgili bölüm ile karşılıklı Anlaşması (Bilateral Agreement ) olması gerekir.

5. Karşılıklı Anlaşma ( Bilateral Agreement ) nedir?

İki üniversitenin Erasmus programı kapsamında yapacakları,bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci (ön lisans,lisans,lisans üstü,doktora) ve/ veya öğretim elemanı değişimi anlaşmasıdır.

6. Öğrenci olarak ben bölümümün /Yüksekokulun /Enstitünün karşılıklı anlaşma yapması için yazışmaya başlayabilir miyim?

Hayır, Karşılıklı anlaşma için yazışmaları bölüm /okul /enstitü koordinatörü yapar..

7. Erasmus+ öğrencisi olarak bölümümün karşılıklı anlaşmasının olmadığı fakat üniversitenin anlaşmasının bulunduğu bir üniversiteye gidebilir miyim?

Hayır. Üniversitemizdeki uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz.

8. Öğrenim Anlaşması nedir?

Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile birlikte gösteren belgedir. Oradaki ders programınızı gösterir.

9. Akademik tanınma belgesi nedir, ne için kullanılır?

Akademik tanınma belgesi gittiğiniz üniversitede aldığınız derslerin, kendi üniversitenizde hangi derslere karşılık geldiğini gösterir.

Aldığınız derslerin döndükten sonra kabul edilmesini garanti eden bir belgedir. Bu belgeyi koordinatörünüzle birlikte doldurunuz. Bu belgenin fakülte / Y.okul/ Enstitü yönetim kurulunda onaylanması ve daha sonra öğrenci işleri daire başkanlığına iletilmesi gerekmektedir.

10. Erasmus+ öğrencisi olarak yurt dışında bulunduğum sürede kendi üniversiteme kayıt yaptıracak mıyım, katkı payımı ödemem gerekir mi?

Evet. Kendi üniversitenize kayıt yaptırmak ve öğrenci katkı payı (üniversite harcı) ödemek zorundasınız.

11. Kredi Yurtlar Kurumu'ndan kredi alıyorum. Erasmus+ Programı'na kabul edilirsem, kredim kesilir mi?

Hayır krediniz kesilmez. Erasmus programından yararlanan öğrencilerin başka kurumdan aldığı hiçbir burs/ kredi kesilmez.

12. Erasmus+ Öğrencisi olarak giderken tamamlamam gereken belgeler nelerdir?

Bunun için ofisimizin internet sayfasındaki ilgili belgeler ve formlar linkine bakabilirsiniz.

13. Belgelerde nelere dikkat etmem gerekir?

Eksiksiz doldurma, tarih, imza, isim, gerekliyse mühür.

14. Pasaport ve vize işlemlerini kendim mi yapmak zorundayım?

Evet. Pasaport ve vize işlemleri sizin kendi sorumluluğunuzdadır.

15. Vize için ne kadar zaman önce başvurmam gerekiyor?

rasmus öğrencisi seçildikten hemen sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu veya büyükelçiliğini arayınız, bazı ülkelerde vizenin verilmesi 5 aya kadar çıkabilmektedir.

16. Gittiğim üniversite bana kalacak yer bulmak zorunda mıdır?

Gittiğiniz üniversite kalacak yer bulmak zorunda değildir ama genelde Erasmus öğrencilerinin kalacak yer bulmalarına ve sorunlarına yardım edebilir.

17. Hangi sağlık sigortasını yaptırmalıyım?

Uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortasını tercih ediniz. Gittiğiniz ülkenin sigortasını da yaptırabilirsiniz. Sigortaların içerikleri ve kapsamları dikkatlice araştırılıp yapılmalıdır.

18. Erasmus+ öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus+ Hibesini alacağım?

Erasmus Hibesinin %80’ini değişime gitmeden hemen önce, geri kalan %20 ise Erasmus öğrencisi olarak eğitiminizi tamamlayıp döndükten ve gerekli belgeleri tamamlayıp Dış İlişkiler Ofisine teslim ettikten sonra alacaksınız.

19.Erasmus+ seçim sonuçlarını itiraz edebilirmiyim yada seçildikten sonra feragat edebilir miyim ?

Seçim sonuçlarına itiraz süresi; seçim sonuçlarının Üniversitemiz web sayfasında ilan edildiği tarihten itibaren 5 gündür. Resmi dilekçe ile Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne itiraz edilebilecektir. Bu süreden sonra yapılan itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır. Telefon ya da e-posta ile yapılan itirazlar değerlendirilmeye alınmayacaktır ancak resmi dilekçe e-posta ekinde gönderilebilecektir.

Hareketlilikten feragat etme süresi; seçim sonuçlarının Üniversitemiz web sayfasında ilan edildiği tarihten itibaren 5 gündür. Mücbir bir sebep olmaksızın (Mücbir sebep sunan öğrenci belgelemek zorundadır.) 5 günden sonra yapılan feragatlerde öğrencinin bir sonraki başvurusunda program kuralları gereği toplam puanından 10 puan düşülecektir. 

20. Erasmus+ öğrencisi olarak gittiğim üniversitede Oryantasyon programına katılacak mıyım?

Evet. Neredeyse her üniversite gelen Erasmus öğrencilerine Oryantasyon programı hazırlamaktadır. Oryantasyon programı sizin, o üniversite ve eğitim sistemi hakkında bilgi almanıza yardımcı olur.

21. Öğrenim Anlaşması tamamlandıktan sonra alacağım derslerde yurtdışına gitmeden ya da gittikten sonra değişiklik yapabilir miyim?

Evet, Bölüm koordinatörünüzle görüşerek derslerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

22. Gittiğim üniversiteden 5 ders alıp 3'ünden başarılı 2'sinden başarısız olduğumda ne olur?

Başarısız olunan dersler döndükten sonra kendi üniversitenizde tekrar alınır.

23. Gittiğim üniversitenin kendi öğrencileri ile, benim sahip olacağım teknik ve sosyal imkanlar aynı olacak mı?

Evet. Örn: Laboratuar imkanlarından eşit olarak faydalanabilirsiniz. Dikkat = Diğer öğrenciler için ücrete tabi olan olanaklar (fotokopi vs.) sizin için de aynı ücret karşılığını ödemeniz koşuluyla geçerlidir.

24. Ne kadar Erasmus+ Hibesi alabilirim?

Misafir olacaginiz üniversitede alacaginiz aylik hibe miktari ülkeden ülkeye degismektedir, fakat bu miktar tüm ihtiyaçlarinizi karsilayacak düzeyde olmayabilir.Gideceğiniz ülkeye göre hibe miktarını Dış İlişkiler Ofisi internet sayfasının Erasmus-Genel Bilgiler-Maddi Katkı menüsünden öğrenebilirsiniz.

25. Avrupa Kredi Tranfer Sistemi (AKTS) nedir?

Avrupa Kredi Transfer Sistemi akademik taninmayi kolaylastirmak için kullanilan bir kredi sistemidir.

26. Katilabilecegim Dil Hazirlik Kursu var mı?

Erasmus ögrencisinin yararlanmasi için akademik egitim öncesi misafir olunan ülkedeki üniversite tarafindan düzenlenen takviye yabanci dil kursu genellikle bulunmaktadir.

27. Erasmus+ Yogun Dil Kursu’na basvurdugumda hibe alabilir miyim?

Ulusal Ajans ve/veya ögrencinin kendi kurumu Ingilizce, Almanca, Fransizca, Ispanyolca, Italyanca disinda EILC (Erasmus Intensive Language Course) için bir maddi destek saglayabilirler.

28. Birinci sınıfın sonunda erasmusa katılabilir miyim?

Evet başvuru yapıp 2. sınıf için Erasmusa katılabilirsin. Ancak 3. sınıf daha uygun bir değişim dönemidir.