Program

Erasmus Nedir ?

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Eğitim gören öğrenci ve akademisyenler eğitim amacı ile başka ülkelere giderler ve o ülkelerde eğitimlerine devam ederler.

Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

Erasmus programı, üniversiteler arasında ülkeler arası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak; programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Daha kaliteli yükseköğretim sunan Avrupa’da mezunlar daha donanımlı, iş dünyasının beklentilerine daha fazla cevap veren bireyler olacaklardır.

Yükseköğretim Öğrenci ve Personelinin Öğrenme Hareketliliği - KA131

Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Ana Eylemi (Key Action 1, KA1) altında yer alan bu faaliyet ile yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, yükseköğretim öğrenci ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yüksek öğrenimine devam eden kişilerin yurtdışı eğitim fırsatlarını arttırmaya, eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri kazandırmaya; yükseköğretim personelinin ise, iş pratiği bilgisi elde etme veya pedagojik becerilerini artırmaya yönelik olarak aşağıdaki faaliyetler desteklenmektedir:
 

Öğrenci Hareketliliği: Üniversite öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapmaları


Personel Hareketliliği: Yükseköğretim kurumlarının akademik personelinin veya işletmelerde görevli bir personelin yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunda ders vermesine veya yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari tüm personelinin yurtdışında bir kuruluşta mesleki gelişimlerine yönelik bir eğitime katılmaları (konferanslar hariç) ya da işbaşı eğitimi/izleme yapmaları.


Program, sunduğu hareketlilik olanağı ile Avrupa halklarının birbirlerini algılamasındaki önyargıların yükseköğretim çevrelerinde kırılmasına hizmet etmektedir. Erasmus programı ile 1987'den günümüze kadar 3 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi, başka bir Avrupa ülkesinde öğrenim hayatının bir dönemini geçirmiş; o ülkenin insanlarını ve kültürünü de tanıma imkanı elde etmiştir. 

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projeleri- KA171

Bilindiği üzere, ülkemizde 2004 yılından bu yana uygulanan Erasmus programı aracılığı ile Avrupa'da bulunan program ülkelerine yükseköğretim öğrenci ve personel hareketliliği gerçekleştirilmesi mümkün olmuştur. 2015 yılı itibari ile başlayan, Erasmus+ programı ile birlikte söz konusu faaliyetin uygulama alanı genişletilmiş ve yükseköğretim öğrenci ve personel hareketliliği faaliyetinin “Ortak Ülkeler” olarak adlandırılan birçok ülke ile gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu faaliyet türü için, yükseköğretim kurumlarımızın geleneksel Erasmus faaliyeti için kullandıkları formdan farklı bir başvuru formu (KA107 formu) kullanarak ile Merkezimize başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projesi Kapsamında Gerçekleştirilebilecek Faaliyetler:

Geleneksel Erasmus faaliyetine benzer şekilde, yükseköğretimin farklı kademelerinde kayıtlı öğrenciler ile yükseköğretim kurumlarında görevli personel aşağıda isimleri verilen faaliyetleri gerçekleştirebilmektedirler.


Öğrenci Hareketliliği: Ülkemizden ortak ülkelere, ortak ülkelerden ülkemize yükseköğretim öğrencilerinin öğrenim ve staj yapma amacı ile hareketliliğidir.

Personel Hareketliliği: Ortak ülkeler ile personel hareketliliği kapsamında aşağıdaki alt faaliyetler gerçekleştirilebilir:

Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler ise 2014-2020 döneminde “Ortak Ülkeler” olarak anılan, bu el kitabı ile program rehberinde yer alan kurallar çerçevesinde öğrenci ve personel hareketliliği gerçekleştirilebilecek ülkeleri ifade etmektedir. Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler, ilgili bölgelere tasnif edilmiş halde aşağıda verilmiştir:

Bölge 1-Batı Balkanlar: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ

Bölge 2-Doğu Ortaklığı: Ermenistan, Azerbaycan, Belarus Gürcistan, Moldova, Ukrayna

Bölge 3-Güney Akdeniz Ülkeleri: Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus

Bölge 4-Rusya: Rusya

Bölge 5-Asya: Bangladeş, Butan, Brunei, Kamboçya, Çin, Kuzey Kore, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Laos, Makao, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Pakistan, Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Tayvan, Tayland, Vietnam

Bölge 6-Orta Asya: Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan

Bölge 7-Orta Doğu: Bahreyn, İran, Irak, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen

Bölge 8-Pasifik: Avustralya, Cook Adaları, Fiji, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Yeni Zelanda, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Doğu Timor, Tonga, Tuvalu, Vanuatu

Bölge 9-Sahraaltı Afrika: Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kabo Verde, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komorlar, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Cibuti, Ekvator Ginesi, Eritre, Esvatini, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Morityus, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Somali , Güney Afrika, Güney Sudan, Sudan, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya, Zimbabve

Bölge 10-Latin Amerika: Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela

Bölge 11-Karayipler: Antigua Barbuda, Bahamalar, Barbados, Belize, Küba, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Surinam, Trinidad ve Tobago 6 

Bölge 12-ABD ve Kanada: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada

Önemli not: Program kuralları gereği, yukarıda yer alan altı çizili olan ülkelere1, ülkemizden hibeli olarak sadece personel ve doktora düzeyinde öğrenci gidebilir. Başka bir ifade ile bu ülkelere hibeli olarak ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencisi gönderilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan, söz konusu ülkelerden gelecek öğrenci/personel için öğrenim kademesi kısıtı bulunmamaktadır.

KA107 kapsamında işbirliği yapılamayacak kurumların listesi için tıklayınız.
 

Bilgilendirme videosu: https://www.youtube.com/watch?v=3fNkHmiG69k